Ordlista/definitioner

Analog bild: Bild som är fotograferad med svart/vit film, negativ eller positiv (dia) färgfilm.

Antagen bild: Bild som jury valt att belöna med poäng, diplom, hedersomnämnande eller på annat sätt

Enstaka bild utan tema: En bild där fotografen själv väljer motiv fritt efter sina egna idéer.

Enstaka bild med tema: Tävlingsarrangören anger ett tema som fotografen skall tolka i en bild.

Etapp: Tävlingsomgång till vilken medlem kan lämna in bilder. Klubbmästerskapet består av fyra etapper per kalenderår. Etapp kan antingen gälla ett tema eller bilder som fotografen väljer fritt.

Klass: Påsiktsbilder eller projektionsbilder.

Kollektion: Ett bestämt antal bilder, vanligen 3-5, där fotografen själv väljer ett ämne, en gemensam nämnare eller en röd tråd binder ihop bilderna till en kollektion. Även kollektion med tema kan förekomma.

Monokrom bild: En traditionell svartvit bild innehållande svart, vitt och gråtoner mellan svart och vitt, men kan också vara en svartvit bild i sin helhet tonad i en och samma färg.

Passepartout: Kartong med raka kanter, vanligen vit, med utskuren öppning som bilden monteras i. Bilden kan också ytmonteras på kartong som då inte har någon öppning.

Projektionsbild: Digital bildfil som visas genom projektion på vägg, duk eller bildskärm. Bildfilen ska vara .jpg-format och färgrymden sRGB rekommenderas. Se även under regler för vilka storlekar som gäller.

Påsiktsbild: Pappersbild, dvs bild framställd eller kopierad på papper. Påsiktsbilder ska vara utskrivna på fotopapper och vara monterade i passepartout eller utfallande på styv kartong. Avsikten med monterade bilder är att de ska kunna ställas/hängas vid bedömning och visning. För att spara volym och vikt bör kartongen inte vara tjockare än c:a 2 mm (c:a 1200g/m2). Se även under regler för vilka storlekar som gäller.

Tema: Förutbestämt begrepp eller ämne som fotografen tolkar i en eller flera bilder.

Utfallande bild: Bild utan vita kanter eller passepartout.